Casa parohiala din Rosia

Casa parohială a Bisericii Evanghelice din Roşia se află la nr. 247, în imediata vecinătate a bisericii care este clasată pe lista monumentelor istorice a judeţului Sibiu la poziţia SB-II-a-A-12526. Casa parohială a fost construită în două etape, prima în secolul XVI şi a doua în secolul XVIII, fiind acum în curs de clasare pe lista monumentelor istorice.

Având în vedere că de-a lungul timpului s-a intervenit foarte puţin pe partea de consolidare a structurii, casa are nevoie acum de asemenea lucrări precum şi de reabilitarea faţadelor şi învelitorii.

Casa este locuită de către preotul şi scriitorul Eginald Schlattner, autor al romanelor “Cocoşul decapitat”, “Mănuşile roşii” şi “Pianul în ceaţă”, după care s-au turnat filme. Pentru că este un personaj cunoscut, inclusiv în afara ţării, la casa din Roşia vin foarte mulţi vizitatori.

Uneori se întâmplă să vină un autocar plin de persoane dornice să-l cunoască şi să vorbească despre romanele sale, petrecându-se un fel de turism literar ad-hoc. De aceea în cazul acestei case ne-am propus ca lucrările de consolidare să se facă în aşa fel încât să putem amenaja o parte a podului ca spaţiu de discuţie şi proiecţii de filme iar cealaltă ca o cameră de oaspeţi.

Aceste lucrări vor fi realizate fără modificări ale volumetriei acoperişului iar compartimentarea spaţiului interior va fi astfel concepută încât să folosim lumina naturală care intră pe lucarnele “pleoape” pentru a păstra aspectul originar de ansamblu al casei.

 

casa-parohiala-rosia-06
casa-parohiala-rosia-04
planseu
rosia-7
rosia-11
casa-parohiala-rosia-02
casa-parohiala-rosia-05
rosia-1
rosia-8
rosia-12
casa-parohiala-rosia-03
casa-parohiala-rosia-01