Casa saseasca nr. 194 din Daia

Casa din Daia nr. 194 este o casă de locuit tipic săsească, cu curtea generoasă, închisă pe latura dinspre grădină de o şură cu elemente baroce. Ansamblul de locuit se află în vecinătatea bisericii Evanghelice şi este acum în curs de clasare ca monument istoric.

Iniţial proprietarul prevăzuse să demoleze şura pentru a construi un nou spaţiu de locuit. În urma intervenţiei noastre am convenit împreună păstrarea ei conservând integral structura şarpantei, faţadele şi volumetria generală. Structura de rezistenţă actuală va fi suplimentată la interior printr-o intervenţie reversibilă şi discretă pentru a permite amenajarea spaţiului de locuit pe care îl doreşte proprietarul. În acest caz, obiectivul nostru este să demonstrăm cum poate fi schimbată utilitatea unei anexe fără a impieta ansamblul arhitectural tradiţional al casei şi curţii.

Soluţia de arhitectură propusă respectă specificul local, utilizează materiale tradiţionale şi în acelaşi timp răspunde la cerinţele de utilizare dorite de proprietar. În funcţie de gradul de utilizare a spaţiului se au în vedere şi soluţii ecologice de furnizare a apei calde menajere, în acest caz fiind posibilă montarea de panouri solare în grădina din spate şi nu pe acoperiş.

casa-daia-01
sura-daia-07
sura-daia-10
daia-4
daia-9
sura-daia-02
sura-daia-04
daia-1a
daia-5
daia-10
sura-daia-03
sura-daia-09
daia-2a
daia-5a
daia-sura-2
sura-daia-05
sura-daia-08
daia-3
daia-7
daia-sura1
sura-daia-06